Boris Johnson declară că UE intenționează să oprească aprovizionarea cu alimente pentru Regatul Unit

Boris Johnson declară că UE intenționează să oprească aprovizionarea cu alimente pentru Regatul Unit
Publicat: 14/09/2020, 17:49

Potrivit prim-ministrului britanic, UE intenționează să impună o restrictie alimentară din Regatul Unit.

Boris Johnson susține că UE amenință să „oprească aprovizionarea cu alimente din Marea Britanie în Irlanda de Nord”

Potrivit prim-ministrului britanic Boris Johnson, Uniunea Europeană amenință să „oprească aprovizionarea cu alimente din Marea Britanie în Irlanda de Nord”, în ciuda existenței taxelor de import dintr-o regiune în alta.

Argumentul primului ministru în favoarea proiectului de lege privind piața internă este un amestec de adevăr și confuzie.

Conform protocolului privind Irlanda de Nord din acordul de retragere convenit și ratificat anul trecut, Irlanda de Nord va rămâne efectiv pe piața unică și va respecta standardele UE în materie de bunuri până la sfârșitul perioadei de tranziție, în timp ce restul Regatului Unit va avea propriile standarde.

Codul vamal al UE ar putea fi aplicat asupra mărfurilor care intră din Marea Britanie în Irlanda de Nord pentru mărfurile  considerate „expuse riscului”, în cazul lipsei unui acord comercial amplu

Conform acordului, codul vamal al UE ar fi aplicat și asupra mărfurilor care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie, deși Irlanda de Nord ar rămâne pe teritoriul vamal al Regatului Unit. Acest acord „in-out” a fost convenit pentru a preveni implementarea unei frontiere vamale pe insula Irlanda.

În cazul în care UE și Marea Britanie nu au convenit în acest an un acord comercial mai amplu, acest lucru ar putea însemna aplicarea unor tarife pentru mărfurile care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie dacă acestea sunt considerate „expuse riscului” de a intra în Republica Irlanda într-un punct ulterior.

Tarifele vor fi rambursabile importatorilor, unde s-ar putea dovedi că mărfurile nu au trecut peste granița Republicii. Dar tarifele și controalele se vor face în primă instanță, creând bariere în calea comerțului dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie.

Acest rezultat a fost motivul pentru care Theresa May, în calitate de prim-ministru, a fost ferm împotriva oricărei astfel de frontiere vamale dintre cele patru națiuni ale Regatului Unit.

Cu toate acestea, pentru a face acest lucru mai plăcut părții britanice, s-a convenit ca un comitet mixt UE-Regatul Unit să analizeze gama de bunuri care pot fi importate din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

De exemplu, guvernul britanic a susținut că mărfurile exportate în Irlanda de Nord pentru a fi vândute în lanțurile de supermarketuri britanice din provincie nu ar trebui considerate „expuse riscului” de a intra în sudul insulei Irlanda.

Lista bunurilor considerate „în pericol”, în negociere

Negocierile cu privire la bunurile care sunt considerate „în pericol” sunt în curs. Dar, în conformitate cu protocolul privind Irlanda de Nord convenit de Johnson, eșecul de a se încheia cu privire la aceasta ar duce la o poziție implicită a tuturor bunurilor care intră din Marea Britanie fiind considerate „în pericol” și, prin urmare, atragând tarife.

Premierul a spus că aceasta ar fi o „interpretare extremă a protocolului Irlandei de Nord” și că „va impune o frontieră comercială pe scară largă în largul Mării Irlandei”. În realitate, este pur și simplu ceea ce s-a convenit.

Dar Johnson nu se mai simte confortabil cu cele convenite. Proiectul de lege privind piața internă ar suprima clauzele cheie, lăsând decizia a ceea ce este „în pericol” în mâinile miniștrilor britanici.

Primul ministru este preocupat doar de tarife?

„Ni se spune că UE nu va impune doar tarife pentru mărfurile care se deplasează din Marea Britanie în Irlanda de Nord, ci că acestea ar putea opri de fapt transportul produselor alimentare”, scrie premierul.

Aici, premierul aduce o problemă complet separată și nu una care este rezolvată prin proiectul de lege privind piața internă.

Pentru ca exportatorii britanici să mute produsele agricole pe piața unică a UE, inclusiv Irlanda de Nord, Bruxelles trebuie să acorde „aprobarea unei țări terțe” regimului de reglementare al Regatului Unit. Este un control de sănătate. De exemplu, o țară trebuie să aibă un program de control al salmonelei pentru importul de pui.

UE a declarat că Marea Britanie nu a reușit până acum să ofere suficiente detalii despre așa-numitul regim sanitar și fitosanitar pentru produsele de origine animală și vegetală post-Brexit. Guvernul Marii Britanii spune că UE are suficiente informații. Oricum ar fi, nu există nimic în proiectul de lege privind piața internă care să rezolve această dispută. Criticii susțin că premierul are obiceiul de a nu lăsa faptele să împiedice o poveste bună.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang